spelsimulerad marknadsstrategi

I gamla nummer av Asterix och Obelix ser man ofta Caesar besvärat studera modeller av ett naturtroget Gallien medan han funderar över hur han ska besegra de envetna små trolldryckstokiga vildingarna. Skalenliga modeller är förvisso onekligen ett behändigt verktyg när man planerar att inta ett territorium. Man kan tänka sig att dessa modeller var en förlaga till gårdagens brädkrigsspel där målet är detsamma – divide and conquer. Människoliv gick ju trots allt ett på dussinet i det gamla hederliga Romarriket precis som i Risk. Det torde därför vara med föregående logik överensstämmande att genom spel simulera marknadsstrategi.

spelsimulerad marknadsstrategi

Poängen med att spela fram en marknadsstrategi är att ta fram en strategi som fungerar bra även om förutsättningarna ändras med vägen. Vägar är luriga saker. Plötsligt dyker det upp ett vägskäl eller en samling nedfallna träd som blockerar vägen du hade tänkt ta. Du kan aldrig veta vilka val du kommer att stå för på sikt så det gäller att tidigt skapa de valmöjligheter du kan behöva framöver.

att provköra strategi

Med spelsimulerad marknadsstrategi tar företag fram ett verklighetstroget spel i så mån att såväl dess i dagsläget uttänkta framtidsplaner som oförutsedda, men realistiska eventualiteter finns representerade. Genom att spela spelet själva, med anställda eller till och med kunder, ”provkör” företaget olika strategier till dess att det har skapat en strategi som håller kursen även när det stormar.

det oförutsedda elementet

Den primära funktion spelsimulerad marknadsstrategi fyller är resultatet av spelets inbyggda oförutsägbarhet. Alternativen som man som företag ser när man sitter i lugn och diskuterar, kommer inte vara lika uppenbara när man står inför val i verkligheten. Spel bygger på en mängd variabler som kombinerade av yttre omständigheter och inneboende mekanismer får utfall. De är dessa man med strategi måste kunna parera i stunden.

kreativitet

Den andra viktiga funktionen hos spelsimulerad marknadsstrategi är att det ofta tvingar deltagare att  tänka utanför lådan. Hur många gånger har man inte skapat en nödlösning som blivit permanent för den visade sig faktiskt under omständigheterna bättre än den befintliga lösningen?

brädspel, tvärspel och utspel

Ett spel kan se ut på många olika sätt. Det kan vara ett dataspel, ett brädspel med skalenliga modeller eller ett kortspel. Det kan finnas en spelplan där man lägger ut spelkort. Man kanske har en speciell tärning eller rent utav flera och små figurer att gå med.