omvärldsanalys

Att man som företag har koll på vad omvärlden pysslar med är en självklarhet. Seriösa företagare håller sig kontinuerligt uppdaterade om konkurrenterna och marknaden. Som fristående segment handlar dock omvärldsanalys om betydligt mer.

omvärldsanalys

Melanie Griffiths streetsmarta yrkeskvinna visar i filmen Working Girl prov på både kreativitet och savoir faire när hon sätter ihop en för alla parter fördelaktig affär efter att ha lusläst såväl finanstidningarna som skvallerblaskan. Detta är omvärldsanalys.

obeaktade guldkorn

Omvärldsanalys handlar inte bara om att undvika skräckscenarion som dotcomkraschen eller att ta reda på hur och när man bäst lanserar en ny produkt. Det man tjänar stora pengar på är möjligheten att upprätthålla en långsiktig strategi och hitta guldkornen som andra har översett. Ett exempel är de ryska investerare som i rubelkraschens kölvatten för en billig penning köpte gamla till synes värdelösa fabriker. I dessa fanns stora mängder kvarglömda kemikalier som efter införskaffande av en exportlicens kunde säljas dyrt till intressenter utomlands. Betalning skedde i bland annat dollars. Det var inte bara flax.